Εύκολες συνταγές

Συνταγή κέικ με κακάο μπανάνα βρώμης

Σχετικά με τη συνταγή

Αποδεθείτε στον παραδεισένιο συνδυασμό κακάο, μπανάνας και πλιγούρι βρώμης με αυτή την υπέροχη συνταγή κέικ με μπανάνα κακάο με βρώμη. Αυτό το υγρό και λαχταριστό κέικ είναι μια τέλεια απόλαυση για πρωινό ή απογευματινό σνακ. Η πλούσια γεύση κακάο συνδυάζεται αρμονικά με τη φυσική γλυκύτητα των ώριμων μπανανών, ενώ η υγιεινή βρώμη προσθέτει μια απολαυστική υφή σε κάθε μπουκιά.

Συστατικά

Δείτε τα συστατικά που θα χρειαστείτε για αυτό το λαχταριστό κέικ με κακάο μπανάνα βρώμης:

<πίνακας>
<κεφάλι>

Ποσότητα
Συστατικό

1 φλιτζάνι
Βρώμη σε ρολό

1 φλιτζάνι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/4 φλιτζάνι
Κακάο χωρίς ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού
Μπέικιν πάουντερ

1/2 κουταλάκι του γλυκού
Μαγειρική σόδα

1/4 κουταλάκι του γλυκού
Αλάτι

2
Ώριμες μπανάνες

1/2 φλιτζάνι
Καστανή ζάχαρη

1/4 φλιτζάνι
Φυτικό λάδι

1/2 φλιτζάνι
Ελληνικό γιαούρτι

1/2 φλιτζάνι
Γάλα

1 κουταλάκι του γλυκού
Εκχύλισμα βανίλιας

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να ετοιμάσετε αυτό το απολαυστικό κέικ βρώμης με μπανάνα κακάο, συγκεντρώστε τα ακόλουθα εργαλεία και συστατικά:

  • Μπολ ανάμειξης (μεγάλου και μεσαίου μεγέθους)
  • Χτυπήστε ή ηλεκτρικό μίξερ
  • Μεζούρες και κουτάλια
  • Σπάτουλα
  • Στρογγυλή φόρμα για κέικ 9 ιντσών
  • Χαρτί περγαμηνής ή σπρέι μαγειρικής
  • Σχάρα ψύξης

Θυμηθείτε να χρησιμοποιείτε ώριμες μπανάνες για την καλύτερη γεύση και γλυκύτητα. Το αλεύρι για όλες τις χρήσεις εξασφαλίζει ένα τρυφερό τρίμμα, ενώ η τυλιγμένη βρώμη χαρίζει μια απολαυστική μασητικότητα στο κέικ. Το ελληνικό γιαούρτι προσθέτει υγρασία και πλούτο, ενώ η σκόνη κακάο δίνει μια βαθιά σοκολατένια γεύση. Αυτά τα απλά υλικά, όταν συνδυάζονται, δημιουργούν ένα παραδεισένιο κέικ που θα σας αφήσει να λαχταράτε για περισσότερα.

Προετοιμασία

Η προετοιμασία του κέικ βρώμης με μπανάνα κακάο είναι τόσο απολαυστική όσο και η απόλαυση του. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να δημιουργήσετε αυτήν την ακαταμάχητη απόλαυση:

  1. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 350°F (175°C). Λαδώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ 9 ιντσών και στρώνουμε τον πάτο με λαδόκολλα.
  2. Σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ, συνδυάστε τη βρώμη σε ρολό, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, τη σκόνη κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Αφήστε στην άκρη.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ, πολτοποιήστε τις ώριμες μπανάνες μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε την καστανή ζάχαρη, το φυτικό λάδι, το ελληνικό γιαούρτι, το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
  4. Προσθέστε σταδιακά το μείγμα ξηρών υλικών στα υγρά υλικά, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσέξτε να μην αναμειχθεί υπερβολικά. μερικά κομμάτια είναι εντάξει.
  5. Ρίξτε τη ζύμη στην προετοιμασμένη φόρμα του κέικ και απλώστε την ομοιόμορφα.
  6. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο.
  7. Μόλις ψηθεί, αφαιρέστε το κέικ από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει στο ταψί για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, το μεταφέρετε σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας για αυτό το κέικ βρώμης με μπανάνα κακάο είναι περίπου 15 λεπτά. Αυτό περιλαμβάνει τη συλλογή των συστατικών, τη μέτρηση, την ανάμειξη και την προετοιμασία του κέικ για το φούρνο. Ο πραγματικός χρόνος ψησίματος είναι περίπου 25-30 λεπτά και απαιτείται επιπλέον χρόνος ψύξης για να επιτευχθεί η τέλεια υφή. Συνολικά, μπορείτε να περιμένετε να έχετε αυτό το απολαυστικό κέικ έτοιμο για να το απολαύσετε σε περίπου 1 ώρα.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

Για να βεβαιωθείτε ότι το κέικ με πλιγούρι με κακάο μπανάνα βγαίνει τέλεια, ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές:

  • Χρησιμοποιήστε ώριμες μπανάνες με καφέ κηλίδες για μια φυσικά γλυκιά γεύση.
  • Κοσκινίστε τη σκόνη κακάο για να αφαιρέσετε τυχόν σβώλους και να επιτύχετε μια πιο λεία υφή στο κέικ.
  • Εάν προτιμάτε μια πιο έντονη γεύση σοκολάτας, μπορείτε να προσθέσετε μια κουταλιά της σούπας κόκκους στιγμιαίου καφέ στα ξηρά συστατικά.
  • Αποφύγετε την υπερβολική ανάμειξη της ζύμης μόλις προστεθούν τα ξηρά συστατικά. Η υπερβολική ανάμειξη μπορεί να οδηγήσει σε πιο πυκνή υφή.
  • Για μια επιπλέον πινελιά απόλαυσης, μπορείτε να πασπαλίσετε λίγο κομματάκια σοκολάτας ή ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς πάνω από το κουρκούτι πριν το ψήσετε.
  • Δοκιμάστε την ετοιμότητα του κέικ βάζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο. Αν βγει καθαρό ή με λίγα ψίχουλα να έχουν κολλήσει πάνω του, το κέικ είναι έτοιμο.

Απολαύστε αυτό το υπέροχο κέικ βρώμης με μπανάνα κακάο ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου. Είναι τέλειο από μόνο του, αλλά μπορείτε επίσης να το σερβίρετε με μια κούκλα σαντιγί ή μια μπάλα παγωτό βανίλια για μια παρακμιακή απόλαυση.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

Ακολουθεί μια ανάλυση των θρεπτικών αξιών ανά μερίδα αυτού του κέικ βρώμης με μπανάνα κακάο:

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσό ανά μερίδα

Θερμίδες
250

Συνολικό Λίπος
9g

Κορεσμένα λιπαρά
1g

Χοληστερόλη
0 mg

Νάτριο
200 mg

Συνολικοί υδατάνθρακες
38 g

Διαιτητικές ίνες
4g

Σάκχαρα
14 g

Πρωτεΐνη
5 g

Αυτές οι τιμές είναι κατά προσέγγιση και ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τα συγκεκριμένα συστατικά που χρησιμοποιούνται. Αυτό το κέικ είναι μια απολαυστική ισορροπία γεύσεων και υφών, παρέχοντας μέτρια ποσότητα θερμίδων με μια καλή πηγή διαιτητικών ινών.

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Όσον αφορά το σερβίρισμα και την παρουσίαση του κέικ με πλιγούρι με μπανάνα κακάο, υπάρχουν διάφορες επιλογές που πρέπει να εξετάσετε. Ακολουθούν μερικές προτάσεις για να το κάνετε ακόμα πιο ευχάριστο:

  • Πασπαλίστε το πάνω μέρος του κέικ με ένα ελαφρύ πασπάλισμα ζάχαρης άχνη για μια κομψή πινελιά.
  • Για μεγαλύτερη οπτική γοητεία, γαρνίρετε το κέικ με φέτες φρέσκιας μπανάνας ή πασπαλίζετε από πάνω μερικά θρυμματισμένα φρυγανισμένα αμύγδαλα ή καρύδια.
  • Σερβίρετε το κέικ ως αυτόνομο κέρασμα για πρωινό ή brunch, συνοδευόμενο από ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ ή τσάι.
  • Μπορείτε επίσης να το σερβίρετε ως επιδόρπιο συνδυάζοντάς το με μια λίγη σάλτσα σοκολάτας ή μια μπάλα από την αγαπημένη σας γεύση παγωτού.
  • Για να βελτιώσετε περαιτέρω τις γεύσεις, μπορείτε να απλώσετε ένα λεπτό στρώμα φυστικοβούτυρου ή Nutella ανάμεσα σε δύο φέτες κέικ για να δημιουργήσετε ένα νόστιμο σάντουιτς.
  • Εάν νιώθετε τολμηροί, δοκιμάστε να προσθέσετε μια μπάλα γιαούρτι ή σαντιγί δίπλα στο κέικ ή ακόμα και μια πλευρά φρέσκων μούρων για μια έκρηξη φρεσκάδας.

Νιώστε ελεύθεροι να πειραματιστείτε με διαφορετικά στυλ παρουσίασης και πλευρικές εναλλακτικές με βάση τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Η ευελιξία αυτού του κέικ επιτρέπει ατελείωτη δημιουργικότητα στις επιλογές σερβιρίσματος και συνδυασμού.

Συνθήκες αποθήκευσης

Για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα και την ποιότητα του κέικ με μπανάνα κακάο βρώμης, ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες αποθήκευσης:

  • Μόλις το κέικ κρυώσει εντελώς, αποθηκεύστε το σε αεροστεγές δοχείο ή τυλίξτε το σφιχτά με πλαστική μεμβράνη.
  • Μπορείτε να διατηρήσετε το κέικ σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 2 ημέρες, φροντίζοντας να φυλάσσεται σε δροσερό, ξηρό μέρος μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και πηγές θερμότητας.
  • Αν θέλετε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής, βάλτε το κέικ στο ψυγείο για έως και 5 ημέρες. Απλώς φροντίστε να το επαναφέρετε σε θερμοκρασία δωματίου πριν το σερβίρετε για να βελτιώσετε την υφή και τη γεύση του.
  • Για μακροχρόνια αποθήκευση, μπορείτε να καταψύξετε μεμονωμένες φέτες ή ολόκληρο το κέικ. Τυλίξτε τα σφιχτά σε πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε τα σε ένα δοχείο ή σακούλα ασφαλή για την κατάψυξη. Το κέικ μπορεί να καταψυχθεί έως και 2 μήνες.
  • Όταν είναι έτοιμες να τις απολαύσετε, ξεπαγώστε τις παγωμένες φέτες κέικ στο ψυγείο όλη τη νύχτα ή σε θερμοκρασία δωματίου για μερικές ώρες. Αν θέλετε, ξαναζεσταίνετε στο φούρνο για λίγα λεπτά.

Ακολουθώντας αυτές τις συνθήκες αποθήκευσης, μπορείτε να απολαύσετε τη νοστιμιά αυτού του κέικ βρώμης με μπανάνα κακάο για αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Το κέικ βρώμης με μπανάνα κακάο όχι μόνο ικανοποιεί τους γευστικούς σας κάλυκες, αλλά προσφέρει επίσης πολλά οφέλη για την υγεία μέσω των υγιεινών συστατικών του:

  1. Μπανάνες: Πλούσιες σε κάλιο, οι μπανάνες υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Παρέχουν επίσης διαιτητικές ίνες, βιταμίνη C και βιταμίνη Β6.

  2. Βρώμη: Υψηλή σε φυτικές ίνες, η βρώμη συμβάλλει στη βελτίωση της πέψης και προάγει το αίσθημα πληρότητας. Περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά και αποτελούν καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων.

  3. Κάκαο σε σκόνη: Η φυσική σκόνη κακάο είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά που ονομάζονται φλαβονοειδή, τα οποία έχουν συνδεθεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της φλεγμονής και της βελτίωσης της υγείας της καρδιάς. Παρέχει επίσης ένα εφέ που τονώνει τη διάθεση.

  4. Ελληνικό γιαούρτι: Μια καλή πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου, το ελληνικό γιαούρτι προάγει την ανάπτυξη των μυών, υποστηρίζει την υγεία των οστών και βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Περιέχει επίσης προβιοτικά που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου.

Η ενσωμάτωση αυτών των θρεπτικών συστατικών στο κέικ βρώμης με μπανάνα κακάο σάς επιτρέπει να απολαύσετε μια απολαυστική απόλαυση απολαμβάνοντας τα οφέλη των ιδιοτήτων τους που ενισχύουν την υγεία.

Παρόμοιες συνταγές

Εάν είστε λάτρης αυτού του κέικ βρώμης με μπανάνα κακάο, μπορείτε επίσης να απολαύσετε άλλες συνταγές με παρόμοιες γεύσεις και υφές. Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις:

  1. Σοκολατένιο ψωμί μπανάνας: Αυτό το υγρό και σοκολατένιο ψωμί συνδυάζει ώριμες μπανάνες με κακάο για μια απολαυστική ανανέωση στο παραδοσιακό μπανανόψωμο.

  2. Μπισκότα με πλιγούρι μπανάνας: Αυτά τα μαλακά και λαστιχτά μπισκότα διαθέτουν τη γλυκύτητα της μπανάνας και τη νοστιμιά της βρώμης, καθιστώντας τα μια πιο υγιεινή εναλλακτική στα κλασικά μπισκότα.

  3. Smoothie με κακάο μπανάνα: Ανακατέψτε ώριμες μπανάνες, σκόνη κακάο, ελληνικό γιαούρτι και γάλα για να δημιουργήσετε ένα κρεμώδες και απολαυστικό smoothie γεμάτο με

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button